Skip to content

Lantbrukares stress och oro

För flera år sedan träffade jag i tjänsten som terapeut Fredrik Tidström. Han är växtodlingsspecialist och arbetar som konsult mot lantbruk och jordbruk där han hjälper lantbrukare att pricka in rätt med sådd, gödsling, besprutning och liknande. Fredrik var utmattad när jag träffade honom och det lastar honom än idag till vissa delar.

Anledningen till att vi spelade in podd idag är att Fredrik träffar massor av lantbrukare och många mår väldigt dåligt och dom är väldigt ensamma i sina kamper. Då bara måste jag få bidra med det jag kan. Vi kan inte ha hjältar som är en förutsättning för att vi skall få bra och ordentlig mat som går på knäna.

Lantbruket är drabbat av en liknande situation som den extrema sommaren 2018 fast precis tvärt om. När det är för mycket vatten i marken genom regn så sjunker kvaliteten på till exempel spannmål och det går knappt att använda som grismat. Än mindre sälja till livsmedelsindustrin. Och det går inte att göra något som helst åt vädret. Och man bor på sitt arbete. Och har jobbat extrema dagar under väldigt många år.

Så hur hittar man vägar fram i detta? I det som verkar så omöjligt att förändra?
Det är just det vi pratar om idag jag, Fredrik Tidblom och Erik Sundell ifrån Scandinavian Farmer.

Avsnittet ligger uppe på deras hemsida både i ljudfil och på film - alltså inte på Spotify eller iTunes.

Hoppas ni vill lyssna och fördjupa er i våra hjältar lantbrukarnas situation.