Skip to content

Mindset och humör

Det är klart att ingen vill vara nedstämd, bitter eller tråkig. Helst av allt hade man ju varit glad hela tiden och kunnat släppa saker som inte är så betydelsefulla. Så varför går det inte bara att göra? Varför är det så otroligt svårt att hålla fokus på det fina och starka och varför tar det negativa och tråkiga över?

 

Som beteendevetaren Lena Skogholm förklarade i poddavsnittet vi gjorde tidigare i år så är den delen av hjärnan som skall ta hand om allt det dåliga och farliga väldigt effektiv (en inspelning som går att se längre ner på sidan). Och när den delen får ”näring”, det vill säga mycket dåligt att ta hand om, så kommer den också att jobba mer. Så ju mer man matar den desto svårare är det att flytta fokus till det positiva.

Så långt är det ganska enkelt tänker jag. Men när det finns massor av grejer som faktiskt innebär oro, stress och en förhöjd beredskap då? Som matar den delen av hjärnan hela tiden och har gjort det länge? Inte lika lätt längre då. Och det kan jag skriva under på själv.

Jag skall ge dig ett exempel som jag tror många kan känna igen sig under den här sommaren.

Vädret.

Du och jag vet precis lika väl som alla andra att vädret är vad det är. Det går naturligtvis inte att ändra på. Och när allt är bra på insidan så fungerar det resonemanget jättebra. Acceptansen är på plats. Men låt mig nu vända på det.

Lång tid med stora faktorer att oroa sig för. Först corona. Sen Ukraina. Sen högre matpriser. Högre räntor. El-räkning. Mycket mindre pengar i plånboken. Ännu större hot runt Ukraina-kriget. Idioter som bränner religioners heliga skrifter bara för att det inte är olagligt om man formulerar på sig på ett speciellt sätt i ansökan – vilket har kraftigt försämrat säkerhetsläget så att terrorism inte är otänkbart i landet längre.

Nu är det inte lika lätt att skita i den regnigaste juli sedan 40-talet och en semester som känns som slöseri med dagar.

Jag tror aldrig det varit viktigare att ta hand om sig själv som det är nu. Och framför allt – våga göra roliga saker fastän det inte känns lika pepp som det gjort tidigare år.
Så är det för mig i alla fall.

Om jag skulle låta trenden fortsätta nu och inte aktivt forcera in roliga saker på massor av olika sätt så kommer även jag att ha svårt att hålla nedstämdheten stången.

Våga nu planera och göra roliga och crazy grejer. Skit i alla måsten och städning och grejer en kväll och gör något helt annat. Våga käka något gott mitt i veckan och spela lite monopol efteråt. Vänta inte på att livet skall servera det på silverfat. Det kommer sannolikt inte att hända nämligen. Våga ta för dig och låtsas som att du är den där personen som alltid har något kul i pipelinen och alltid en räv bakom örat med nära till skratt.

Fake it til you make it. Det fungerar väldigt mycket bättre än man tror.

@bjornrudman