Skip to content

Hälsa handlar om helheten

Hälsa handlar inte om huvudet eller om kroppen. Det handlar alltid om en helhet. 

Det som händer i ditt huvud påverkar din kropp och det som händer i din kropp påverkar ditt huvud. Så är det varesig du vill eller inte. Hälsa är en helhetsbild - inte ett enskilt psykologiskt verktyg, vissa särskilda träningsövningar eller en specifik diet. Det är lite av allt och en pågående process. 

Tricket är att hitta en balans och få till just lite av allt utan att bli extrem. Där är hälsa. Där är hållbar hälsa. 

Du behöver inte äta nyttigast i hela världen alla dagar i veckan. Det räcker att du äter helt ok dom flesta dagarna. 

Du behöver inte träna alla dagar i veckan. Det är räcker med 2-3 lite svettigare pass på 30-40 minuter och sen ser du till att vara hyfsat aktiv med kroppen resterande dagar. Träningspassen behöver absolut inte vara extrema eller optimala - Det räcker att kroppen blir tröttare än vanligt under aktiviteten. Svårare än så behöver du inte göra det. 

Det var aldrig meningen att vi människor skulle må bra på insidan hela tiden. Det var inte heller meningen att vi aldrig skulle må bra eller njuta av livet. Tillåt dig båda och varje dag i varje vecka. Det är inte olagligt eller fel att må dåligt på förmiddagen och vara glad och uppåt senare på dagen och tvärt om. 

Precis som att man som människa kan befinna sig i en negativ trend med sämre hälsa så kan man också vända utvecklingen till något positivt. Mår man dåligt så är det ganska små insatser som krävs för att bryta spiralen. 

Ge det en vecka där du: 

  • Går och lägger dig 30-40 minuter tidigare än du brukar.
  • Tar bort den värsta skräpmaten och ät riktig frukost, lunch och middag.
  • Tränar eller rör på dig lite varje dag. En promenad där du får lite flås på säg 30 minuter. 

Inga superstora insatser det här, eller hur? Men testar du detta har du ätit den kanske mest potenta medicin mänskligheten känner till i dagsläget mot ohälsa. Sömn, ok kost och fysisk aktivitet är ”pillret” alla hade ätit om det hade funnits. Det finns inte en vetenskaplig studie som är gjord dom senaste 20 åren om hälsa och ohälsa som pekar åt något annat håll.

På riktigt nu. Testa detta. 

En av dom absolut största anledningarna till resultaten jag får med mina patienter är att jag lyckas ta mig in innanför skalet och kan hjälpa människor förstå just detta. Med insikt kommer också motivation och när patienten får till detta i vardagen så mår man grymt mycket bättre på ganska kort tid. 

När jag jobbar som terapeut är det terapeutiska en liten och ofta inbakad del i hela processen. Det handlar nästan mer om vardag, grundläggande återhämtning, balanserad aktivitet och belastning och glädje i livet än tunga terapeutiska grejer (även om det såklart är vanligt det också).

Testa en vecka och berätta hur det gick och kändes! 

Björn Rudman